Reglementering reizen met huisdieren

Dog travel Reizen met huisdieren Event Travel

Reglementering reizen met huisdieren

Dog travel Reizen met huisdieren Event Travel

In 't kort

Als reisagentschap is het onze job om je ideale vakantie te vinden voor het hele gezin. Maar al te vaak moet je geliefde viervoeter thuis blijven of moet je opvang vinden terwijl je op vakantie bent. Als jouw reisagent vinden we het dan ook onze verantwoordelijkheid om ook eens reizen met huisdieren onder de aandacht te brengen. Plan je vakantie deze keer met je viervoeter! Maar wat komt daar allemaal bij kijken?

Elk jaar opnieuw zien we de trieste nieuwsberichten waar mensen geen uitweg zien en hun huisdier naar het asiel brengen omdat ze geen opvang vinden tijdens hun vakantie of erger, ze achterlaten. Daar willen wij een stokje voor steken en jullie informeren over de mogelijkheden om te reizen met je huisdier. Maar waar moet je allemaal rekening mee houden?

Om je hiervoor zo goed mogelijk te informeren gingen we eens polsen bij Dierenartsenpraktijk Akuut wat hun tips en ervaringen waren voor reizen met huisdieren.

Reizen vanuit België naar een ander EU-land en terug

Wat is er nodig om te reizen binnen Europa met je huisdier? Hier komt meer bij kijken dan je denkt maar laat het je niet afschrikken. De regelgeving hieromtrent verandert vaak. Niet enkel in ons land maar ook wanneer je terugkomt met je huisdier van een bepaalde bestemming dien je met verschillende regels rekening te houden.

We geven je hierbij een kort overzicht van wat je zeker niet uit het oog mag verliezen:

   1. Paspoort

Honden, katten en fretten dienen een Europees paspoort te hebben. Dit paspoort is identiek voor alle lidstaten van de Europese Unie. Het wordt afgegeven bij de identificatie of de vaccinatie van het dier tegen hondsdolheid. Vanaf 29 december 2014 mag alleen nog het nieuwe model worden gebruikt. De oude paspoorten die voor deze datum werden afgeleverd, blijven wel gelden.

   1. Identificatie & registratie

Eigenaren die hun hond, kat of fret op reis willen meenemen zijn verplicht een identificatie bij hun dier te laten aanbrengen. In België wordt de “elektronische transponder” (microchip) gebruikt die onderhuids wordt aangebracht door de dierenarts. Naast de chip is in de meeste landen ook de tatoeage als identificatie toegestaan op voorwaarde dat ze werd geplaatst voor 3 juli 2011 en duidelijk leesbaar is maar niet als u naar het Verenigd Koninkrijk, Ierland of Malta reist.

   1. Vaccinatie tegen hondsdolheid (rabiës)

Honden, katten en fretten dienen ingeënt te zijn tegen hondsdolheid. De eerste of primovaccinatie moet minstens 21 dagen voor de afreis gebeuren, omdat de geldigheidsduur pas dan begint te lopen. De dag van de vaccinatie telt niet mee. De geldigheidsduur wordt berekend volgens de instructies van de fabrikant, en ingeschreven in het paspoort van het dier. Als het dier binnen de geldigheidstermijn opnieuw wordt gevaccineerd, dan geldt die vaccinatie onmiddellijk. Een vaccinatie na afloop van deze termijn wordt als een primovaccinatie beschouwd.

Heb je hier nog vragen over? Vraag dan het advies van een dierenarts. Daar kan Dierenartsenpraktijk Akuut je het beste bij adviseren!

Samengevat:

Deze regels gelden voor het vervoer van honden en katten tussen lidstaten en van derde landen naar de EU:

 • Het huisdier is afkomstig uit de EU en reist binnen de EU of naar een veilig land buiten de EU en komt terug naar de EU: in dit geval moet het huisdier in het bezit zijn van een paspoort, een identificatie en een attest van vaccinatie tegen hondsdolheid.
 • Het huisdier is afkomstig uit de EU en reist naar een onveilig land buiten de EU en komt terug naar de EU: in dit geval moet het huisdier in het bezit zijn van een paspoort, een identificatie, een attest van vaccinatie tegen hondsdolheid en een bewijs van een bloedtest die is uitgevoerd 30 dagen na de vaccinatie, maar wel voor het vertrek.
 • Het huisdier is niet afkomstig van de EU, maar van een veilig land en reist naar de EU: in dit geval moet het huisdier in het bezit zijn van een identificatie, een attest van vaccinatie tegen hondsdolheid en een gezondheidscertificaat naar EU-model.
 • Het huisdier is niet afkomstig van de EU of van een veilig land en reist naar de EU: in dit geval moet het huisdier in het bezit zijn van een identificatie, een attest van vaccinatie tegen hondsdolheid, een vaccinatiecertificaat naar EU-model en een bewijs van een bloedtest die is uitgevoerd 30 dagen na de vaccinatie, maar wel voor het vertrek.
Andere voorwaarden

Voor reizen naar het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Finland, Cyprus en Malta is ook een behandeling tegen de worm Echinococcus multilocularis en tegen teken vereist. Die moet ten vroegste 120 uur en ten laatste 24 uur vóór de geplande binnenkomst in één van deze lidstaten gebeuren, en in het paspoort worden ingeschreven.

Reizen met meer dan vijf dieren

Reis je met meer dan vijf dieren? Dan moet je de regels voor commercieel vervoer naleven. Dat houdt in dat de dieren een klinisch onderzoek moeten ondergaan en dat hun paspoort moet worden aangevuld met een bijkomend certificaat, uitgegeven door de Provinciale Controle Eenheid van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV).

Reizen met dieren jonger dan 12 weken

Dieren die jonger dan 12 weken zijn, en niet (geldig) gevaccineerd tegen rabiës, worden niet in alle lidstaten toegelaten. Meer informatie over de voorwaarden van de verschillende lidstaten vindt u op de website van de Europese Commissie.

Overlijden van uw kat of hond

Wanneer uw kat of hond plots overlijdt binnen de 7 dagen voor vertrek is het logisch dat de vakantiestemming ver zoek is… Daarom is het ook in dit geval mogelijk de reis te verzekeren met de optionele annulatieverzekering.

Let wel op dat dit enkel geldt voor dieren die in goede conditie waren op het moment van de boeking van de reis, dit moet een dierenarts verklaren op het certificaat van overlijden.

Wat moet je doen voor je vertrekt?
 • Voor je op reis vertrekt ga je best een paar weken ervoor langs bij je dierenarts voor advies en informatie mbt tot de vereisten van je bestemming. Zij kunnen je de juiste formulieren meegeven indien er grenscontroles zijn.
 • Laat je beestje ook preventief nakijken op vlooien en teken.
 • Weet je of een muilband of muilkorf verplicht is op je bestemming? Kijk het even na of vraag raad aan je dierenarts.
 • Om zeker te zijn dat je niets vergeet hebben we volgende checklist opgesteld. Download hem en vergeet niets voor je vertrek.
Reizen buiten Europa

Plan je een reis buiten Europa? Dan is dit heel afhankelijk van land tot land wat de vereisten zijn. Zo worden huisdieren op vluchten van Brussels Airlines naar het Verenigd Koninkrijk bijvoorbeeld niet toegelaten en kunnen ze enkel als cargo vervoerd worden. Geef ons een seintje en dan informeren we je alvast over de juiste stappen en waar je rekening mee dient te houden.

 

Mis geen nieuws, tips en reisaanbiedingen.

Ontdek onze inspiratiemagazines.

Op zoek naar reisideeën in de vorm van leuke reportages? Lees onze inspiratiemagazines. Misschien vind je wel jouw volgende droomreis.

Schenk vakantie cadeau. Geef onze waardebon.

Waardebon Event Travel Sterrebeek

Reglementering reizen met huisdieren

BEDANKT!

Zometeen krijg je een bevestigingsmail.

Je blijft nu als eerste op de hoogte van nieuwe reizen, leuke reisverhalen en andere interessante informatie.

We gebruiken cookies voor een betere klantenervaring en een makkelijker gebruik van deze site. Door verder te surfen op deze website ga je akkoord met het gebruik van deze cookies. Lees alle informatie.