Op autovakantie met je hond!

Autovakantie met huisdier Event Travel

Op autovakantie met je hond!

Autovakantie met huisdier Event Travel

In 't kort

Wat als je beslist om met je hond op vakantie te vertrekken? In ons artikel ‘Reizen met huisdieren’ lichten we de reglementering hiervoor toe en alles wat er bij komt kijken om in orde te zijn. Met onze checklist zorgen we er alvast voor dat je niets vergeet mee te nemen. Maar wat als je nog niet gereisd hebt met je hond of huisdier? Wat zijn de do’s & don’ts? En moet je iets voorzien tegen wagenziekte aangezien je niet weet hoe je hond of kat zal reageren op een lange rit?

Wel, we zullen je hierbij wat de weg wijzen!

Eerst en vooral willen we benadrukken dat je best voor je reis raad vraagt aan je dierenarts. Voor eventuele medicatie tegen wagenziekte bijvoorbeeld hangt er veel af van het type hond, gewicht en voorgeschiedenis. Je dierenarts weet hiervoor het beste wat kan voor je eigen beestje!

Ga je voor het eerst op autovakantie met je hond?

Op vakantie gaan is vaak wat chaotisch voor je vertrekt. Ook je hond merkt dat er meer ‘gedoe’ is dan wanneer jullie op familiebezoek vertrekken. Het is spannender en je hond voelt dit ook aan. Is je hond geen fan van de auto? Oefen dan eerst steeds langere ritjes onder diverse omstandigheden. Laat hem wennen aan verplaatsingen met de auto maar vergeet niet dat het altijd heel leuk moet zijn als hij op de plaats van bestemming aankomt. Zo legt hij de link dat het leuk is wanneer hij mee gaat met de auto en dit niet enkel linkt aan een pijnlijk bezoek met de dierenarts bijvoorbeeld. Zo denkt hij eerder aan een leuke wandeling en ravotten en houdt hij goede herinneringen aan autoritjes. Het vraagt even tijd en voorbereiding maar achteraf zal dit des te leuker zijn voor iedereen!

Moet je medicatie meenemen en voorzien, of niet?

Er zijn spray′s en andere medicatie waar je hond rustiger van wordt indien hij wat te gestresseerd is voor de autorit maar is dit wel iets voor jouw hond? We vroegen raad aan dierenarts Karlien van Dierenartsenpraktijk Akuut. Haar mening? Ga voor je reis langs bij je dierenarts. Want ook al bestaan er middeltjes, niet elk middel is juist voor elk type hond. Zij kunnen op basis van type hond, ras en voorgeschiedenis je het beste adviseren.

Hoe warm is het in de auto?

Voor je viervoeter alvast warmer dan voor jou! Denk eraan dat je hond het eerder warm heeft dan jij. Hij kan zijn warmte niet goed kwijt. Alleen door te hijgen of een beetje via zijn voetzolen. In een warme auto is dat lang niet genoeg, hou daar rekening mee. Gebruik je airco als je die hebt. Heb je die niet dan kun je ook koelelementen in een handdoek rollen zodat je hond erop of ernaast kan liggen. Nooit losleggen, dat is veel te koud. Ook op een warme vakantiebestemming is dit belangrijk! Hou dit dus zeker in de gaten.

Wagenziekte

Je hond kan wagenziek worden doordat zijn hersenen een verschil merken tussen de waargenomen beweging en de werkelijke beweging. Hierdoor wordt het braakcentrum in de hersenen geactiveerd. De symptomen verschillen van hond tot hond. Hoe herken je wagenziekte? Indien hij overmatig kwijlt, hijgt, slikt, lippen aflikt, rusteloos is, angstig is, trilt en beeft, kokhalst of braakt. Je dierenarts kan diverse middelen voorschrijven waarmee wagenziekte kan worden voorkomen. Ook hier adviseren je niet zelf op zoek te gaan naar middeltjes maar eerder het advies van je dierenarts in te winnen. Zij weten het best wat voor jouw hond past om dit te voorkomen of genezen.

De onmisbare tussenstopjes!

Stop iedere twee tot drie uur. Tijd voor jou om even de benen te strekken. Houd je hond aan de riem op stopplaatsen langs de weg. Hij is vast opgewonden en op vreemd terrein kan hij er makkelijk vandoor gaan. Bovendien liggen er op stopplaatsen langs de weg veel etensresten waar hij goed misselijk van kan worden. Probeer ook tijdens de tussenstop drinken te voorzien zodat hij zich kan hydrateren onderweg. Hou er rekening mee dat er rattenverdelgingsmiddelen kunnen liggen. In Frankrijk, Italië en Oostenrijk wordt veel gif gebruikt langs de wegen.

Wettelijke bepalingen

Sommige landen (Duitsland, Italië en Spanje) hebben speciale bepalingen voor het vervoer van honden in de auto. In Duitsland bijvoorbeeld moet je hond officieel vast aan een veiligheidsriem en in Italië is het bij meerdere honden nodig dat ze achter een afscheiding vervoerd worden.

Nooit, nooit, nóóit!

Dit punt kunnen we niet genoeg benadrukken maar laat NOOIT je hond achter in de auto als het ook maar een beetje warm is. Ook niet heel eventjes…Ook niet als je auto in de schaduw staat. Ook niet als je het raam open hebt staan. Gewoon NIET DOEN. Enkele minuten kan al te lang zijn. Het is namelijk niet alleen dat je hond het vreselijk warm krijgt. Maar weefsels en organen lopen onherstelbare schade op als de lichaamstemperatuur boven de 40/41 graden komt.

Eens toegekomen kan je pas echt beginnen genieten! Op onze pagina ‘Reizen met huisdieren’ vind je alvast een greep uit ons aanbod aan hotels waar huisdieren welkom zijn. Zo helpen we je alvast op weg voor een welverdiende vakantie met het hele gezin!

Mis geen nieuws, tips en reisaanbiedingen.

Ontdek onze inspiratiemagazines.

Op zoek naar reisideeën in de vorm van leuke reportages? Lees onze inspiratiemagazines. Misschien vind je wel jouw volgende droomreis.

Schenk vakantie cadeau. Geef onze waardebon.

Waardebon Event Travel Sterrebeek

Op autovakantie met je hond!

BEDANKT!

Zometeen krijg je een bevestigingsmail.

Je blijft nu als eerste op de hoogte van nieuwe reizen, leuke reisverhalen en andere interessante informatie.

We gebruiken cookies voor een betere klantenervaring en een makkelijker gebruik van deze site. Door verder te surfen op deze website ga je akkoord met het gebruik van deze cookies. Lees alle informatie.