We gebruiken cookies voor een betere klantenervaring en een makkelijker gebruik van deze site. Door verder te surfen op deze website ga je akkoord met het gebruik van deze cookies. Lees alle informatie.
Home » In de kijker » Mekong Cruise Vietnam & Cambodja
Deze groepsreis doorheen Vietnam & Cambodja aan boord van de RV Indochine II van CroisiEurope liet ons de eeuwenoude tradities van Azië ontdekken. We bezochten de monumentale pracht van het oude Khmer-rijk door het bezoek van Angkor Wat, deden boottochten op de drijvende markten en typische dorpen in de regio en zagen heilige tempels en traditionele Khmer dansen. Allemaal verrijkende en onvergetelijke ontdekkingen.
Onze vlucht van Qatar Airways brengt ons na 6,5 uur vliegen via Doha naar Hô-Chi-Minhstad (Viêtnam). Omdat we pas in de late namiddag op de RV Indochine II kunnen inschepen worden wij in afwachting middenin het Hô-Chi-Minh-gebeuren gedompeld, een bruisende stad. Bruisende waanzin noem ik het. Auto’s en honderden brommers, rijden links, rechts, voor en achter onze bus. De gids vertelt over het land Viêtnam. Hanoï is dan wel de hoofdstad, Hô-Chi-Minh is economisch veel belangrijker. Het is strategisch aan de Chinese Zee gelegen en heeft een grote haven. We bezoeken ook nog de tempel of pagode van Thien Hau waar wierookspiralen gekocht kunnen worden en dan met een stok op 2 à 3 meter hoog worden gehangen. Wij maken een laatste wandeling langs een mooi plein met uitzicht op het statige stadhuis van Hô-Chi-Minhstad of het gebouw van het Volkscomité.
Stilaan wordt het tijd om in te schepen en worden we begroet door Sophie, de directrice van de cruise van ons schip RV Indochine II, de laatste telg van de CroisiEurope-vloot op de Mekong. Ze vertelt verder over wat mij morgen nog gaan bezoeken in Hô-Chi-Minhstad en dat het schip daarna, om 15.30 uur, vertrekt met als bestemming My Tho.
De bus vertrekt om 7 uur en heeft twee uur voor de wielen. Wij rijden naar Cu Chi waar een deel van de tunnels gelegen is waarvoor o.a. the US-Army als de dood was.
Onze gids, Tiep, wandelt met ons door de bossen en vertelt ondertussen hoe het leven eraan toe ging. Hoe de gangen georganiseerd waren, hoe de soldaten leefden, aten, sliepen, vochten. Als de stand van het grondwater het toeliet werden verschillende niveaus gegraven, vaak met elkaar verbonden door trappen en deuren die met boobytraps waren beveiligd. Dikwijls werd de buit gemaakte munitie gebruikt om de boobytraps te fabriceren. Wij hebben er enkele gezien. Dat is pure horror! In je vreselijkste nachtmerrie wil je dat niet tegenkomen. Op de terugweg vertelt Tiep dat de bevolking hardnekkig Saigon blijft gebruiken en niet Hô-Chi-Minhstad.
Na de lunch gaan wij het geschiedkundig museum van Viêtnam bezoeken. Om 15.30 uur vertrekt het schip richting My Tho. Eigenlijk varen wij nog niet op de Mekong maar op de Saigonrivier die ons via het gegraven kanaal Chao Gao naar de Mekong moet brengen. De eigenlijke Mekong is indrukwekkend en heel druk bevaren. Dan terug diner en gaan we voor anker, de volgende dag komen we toe na de middag in My Tho.
Om 14 uur stappen wij over op kleinere boten die ons afzetten op l’Île de la licorne Thoi Son in de regio My Tho. Daar mogen we proeven van enkele straffe plaatselijke brouwsels. Daarna stappen we over op nog kleinere boten, een soort sampans. Twee koppels per kano en krijgen we nog uitleg over de bijtjes en de honing en wat flauwe en zoete proevertjes.
Om 16.30 uur zijn wij terug aan boord van de Indochine en varen richting Cai Be waar wij morgenvroeg zullen toekomen. Dat vind ik nu echt luxe. Naar de volgende stad of dorp of wat dan ook…varen. Niet rijden, niet hotsen en botsen op slechte wegen in verlammende warmte maar…varen. Kleine schepen in alle maten en vormen, meestal zwaar beladen, zien voorbijtuffen, de oevers rustig zien voorbijglijden, een lekker koffietje slurpen op het dek. Zalig.
Na het ontbijt, om 8.30 uur, stappen wij over op een plaatselijke boot om via een kanaal het eiland Binh Hoa Phuoc te dwarsen. We bezoeken er een rijstbedrijfje waar Rudy, onze reisbegeleider van Event Travel, opmerkt dat het geen groepsreis is maar een groepsrijst wordt. Terug de boot op en varen naar de overkant waar wij een ruimte bezoeken waar potten worden gebakken. Daarna terug lunch aan boord van ons schip en in de namiddag trekken we naar Sa Dec waar we de Kien An Cung tempel bezoeken en de lokale markt.
De dag erna stappen wij weer over op kleine boten die ons naar de oever brengen waar wij in minibusjes stappen waarmee wij naar Chau Doc rijden. Wij komen stilaan dichterbij Cambodja. Daar bezoeken we de prachtige tempel van de godin Ba Chua Xu. Wij moeten om kwart voor één terug op het schip zijn, dus dat is full speed back want wij gaan nog ergens stoppen voor een viskwekerij! Op het water.
Rond 14 uur ruilen wij al varend Viêtnam voor Cambodja. Op de oever staat een huis en dat zou de grenspost zijn. Te herkennen omdat er een vlag wappert. Tijdens een van de conferenties aan boord vernemen wij meer over Cambodja. Van de +/- 13 miljoen inwoners leven er 6 miljoen van de visvangst. De meeste wonen op de oevers in paalhuisjes of in dorpen die volledig op het water drijven. Alles is er: kerken, tempels, pagodes, schooltjes,…
Cambodja betekent land van de glimlach en dat is voor geen millimeter overdreven. Iedereen is, zoals in Viêtnam, archi-vriendelijk en gedienstig en dat doet ontzettend veel deugd. Wij zijn op weg naar Phnom Penh!
De dag erop gaan we tuk-tukken in Phnom Penh en bezoeken o.a. het Koninklijk Paleis met de Zilveren Pagode en het Nationaal Museum. Ook gaan we nog het memoriaal van de genocide van de Rode Khmers bezoeken. De gevangenis, S21, is een van de bekendste van de 196 die tijdens de dictatuur over het hele land waren verspreid.
Een dag later schudt ons schip zich wakker om 6.30 uur en vaart rustig naar Koh Chen. Wanneer het schip aanlegt horen wij in de verte het tikken van de werkhamertjes.
Om 10.30 uur zijn wij terug in de koelte van het schip. Dat doet deugd!
Wij varen verder naar Kampong Tralach waar wij rond 15 uur moeten toekomen. Ook dit land is nu communistisch “liberaal”. Er is één sterke partij met een zwakke oppositie en de koning heeft politiek niets te zeggen. Het is nog steeds niet mogelijk voor het land om zelfstandig te functioneren. De grondstoffen die ze bezitten kunnen ze niet zelf ontginnen. Ze hebben praktisch geen ingenieurs en nog minder de middelen voor de infrastructuur voor ontginning. In de namiddag staat er nog een bezoek aan de pagode Wat Kampong Tralach Leu per ossenwagen op het programma.
Op dag 8 is het onze laatste dag aan boord maar eerst nog wat van het programma afwerken. Om 9 uur stappen wij over op kleinere boten, en varen op de Tonlé-rivier langs oevers en vlottende huizen.
Wij zijn iedereen dankbaar voor de reis. Perfect geregeld. Van bootjes, busjes, ferry, ossen, gidsen, eetmalen, tot bezoeken, bediening, vaart en die hartverwarmende glimlach die wij van iedereen overal kregen. Alles op de afgesproken uren en dat op zich is al een hele stunt want wij hebben veel verschillende zaken gedaan. Rudy neemt even de micro van Sophie om haar onze dank voor de goede organisatie over te maken.
Normaal zouden wij tot Siem Reap varen waar wij nog twee overnachtingen te goed hebben, in hotel Victoria Angkor Resort, maar gezien de droogte moeten wij de afstand overbruggen met de bus.
Wat wij de laatste twee dagen van de reis gaan ontdekken is bijna niet te omschrijven. Angkor is een van die sites waarvan ik mij afvraag waarom het niet op de lijst van wereldwonderen staat. Het is wel opgenomen in Unesco werelderfgoed. Dit is het toppunt van de reis. Ik ben blij dat wij van zuid naar noord zijn gekomen want Angkor is de max. Als je daarmee je reis start zou de rest misschien wat kunnen tegenvallen.
Wij kunnen uiteraard die 360 tempels niet bezoeken, dat zou te veel van het goeie zijn maar Event Travel heeft wel de heel mooie én meest tot de verbeelding sprekende uitgekozen. Nu hebben wij nog een hele namiddag en avond te vullen met kunst en cultuur. ’s Avonds eerst nog eens lekker eten en om 20 uur moeten we in de circustent zitten. Van zodra wij in de perimeter van het circus komen zitten wij onmiddellijk in circusmode. Keiharde muziek, flitsende spots, een circustent en veel mensen die allemaal in dezelfde richting flaneren. Het gaat om meer dan circus. Het is theater, muziek, dans, beweging om Cambodjaanse verhalen te brengen. Jonge mensen die zeker en vast enthousiasme, emotie en talent laten samenvloeien in een sprankelend geheel met verrassende elementen.
Als er op deze enorme Angkor-site iets is wat je zeker moet bezoeken als je niet veel tijd hebt, dan is het Angkor-Wat. Voor mij hét orgelpunt van de reis. Het is de grootste tempel van het complex. Hij werd gebouwd in de XIIde eeuw en is het beste bewaard gebleven. Het is een van de grootste middeleeuwse steden van de wereld. Het is het symbool van Cambodja en staat dan ook op hun vlag.
Angkor-Wat is tweedelig opgebouwd. Het berg-tempel-deel en het galerie-tempel-deel. Het geheel verbeeldt de Meru-berg uit, dat huis van de goden in de Hindoe-mythologie.
We willen stoppen met het beeld van dit wereldwonder voor ogen en wij kiezen om terug naar het hotel te gaan. De vlucht brengt ons terug naar Brussel via Bangkok en Doha.
Wij hadden een fantastische reis. Vietnam-Cambodja is een totale andere wereld dan wat wij kennen. Een bad in chaos, paleizen, tunnels, pagodes, tempels, drijvende dorpen, cultuur, super vriendelijke mensen, een fantastische cruise, een grootse Mekong en indrukken die nog een tijd zullen nazinderen. En de temperatuur? Warm!! Jawadde-dadde!
Redactie: Elise (Luli) Van Bosbeke
Op zoek naar reisideeën in de vorm van leuke reportages? Lees onze inspiratiemagazines. Misschien vind je wel jouw volgende droomreis.
Zometeen krijg je een bevestigingsmail.
Je blijft nu als eerste op de hoogte van nieuwe reizen, leuke reisverhalen en andere interessante informatie.