De verschillende facetten van Sri Lanka

Tuk Tuk Taxi Sri Lanka

In 't kort

Ons volgend avontuur brengt ons gezin in Ahungalla, Sri Lanka. De meeste reizigers verkiezen om in Sri Lanka rond te trekken en gelijk hebben ze! Het land biedt zoveel moois met een breed culturele geschiedenis maar het is ook perfect doenbaar om hier een relax – en strandvakantie van te maken en vanuit 1 accommodatie op verkenning te gaan.

Reisverslag Ahungalla, Sri Lanka

Daar kozen wij voor. Rechtstreekse vluchten zijn er op het moment van onze reis niet dus kozen we voor de heenvlucht om te vliegen via een tussenstop in Londen (Brussel – London – Colombo) met British Airways en Sri Lankan Airlines. Na een privé transfert van 1.5uur komen we toe in ons hotel. Aangezien we reizen met een 6-jarige dochter is het niet altijd even praktisch om een kindvriendelijke accommodatie te vinden en rond te reizen. Vandaar kozen we om te verblijven in RIU Sri Lanka 5* hotel in Ahungalla. De perfecte uitvalsbasis om er op uit te trekken maar ook het nodige comfort en (zalig) zwembad voor onze kleine waterrat. Zoals we het ook gewoon zijn van RIU is dit een prima all-in hotel met een lokale toets bij de gerechten. Het uitzicht en brede strand zorgen ervoor dat je perfect tot rust komt en kan genieten van het strand.

De rijstijl van de Sri Lankanen is… even wennen. Voor zij die makkelijk wagenziek worden, kunnen zich maar beter voorbereiden 😀 maar een ritje in een Tuk Tuk MOCHT niet ontbreken om de lokale sfeer op te snuiven. Met verschillende schietgebedjes onderweg, bezoeken we het Kosgoda Sea Turtle Conservation Project. Een mooi initiatief waar we toch even geconfronteerd werden met de nog steeds merkbare gevolgen van de tsunami in 2004. Het belangrijkste doel van het project is om de lokale zeeschildpadactiviteit op te volgen en de lokale broedplaatsen te behouden. Ze streven ernaar het publiek bewuster te maken van hoe bedreigd deze prachtige wezens zijn en hoe belangrijk het is om ze te helpen beschermen voordat het te laat is.

Na dit bezoek is het tijd om de Kande Vihara Temple te bezoeken. Kande Vihara is een grote boeddhistische tempel in het district Kalutara, Sri Lanka. De tempel heeft de naam ‘Kande vihara’ gekregen omdat hij is gebouwd op de top van een heuvel in de buurt van de stad Aluthgama. De tempel is door de regering formeel erkend als een archeologische vindplaats in Sri Lanka en het is prachtig! Zeker een bezoekje waard.

Onze volgende uitstap is eveneens een privé-excursie waar we opnieuw kennis maken met de typische cultuur en geschiedenis van Sri Lanka. We starten met een minder voor de hand liggend bezoek aan het Ambalangoda National Mask Museum. Dit museum is ontworpen om kennis te maken met de rijkdom van de maskertraditie van Ambalangoda en om dit culturele erfgoed te versterken. De Karava-bevolking (vissersgemeenschap) die in de westelijke en zuidwestelijke kustgebieden van Sri Lanka woont, heeft een grote verscheidenheid aan sociale gebruiken ontwikkeld. Het zuidwestelijke kustgebied, voornamelijk Ambalangoda, is vooral bekend om zijn maskers, toneelstukken en rituelen die op verschillende manieren worden uitgevoerd. Onder deze uitvoeringen zijn er twee beroemde, de Kolam Maduwa en de rituelen om kwade demonen te verdrijven die ziekten veroorzaken. Om het lokale culturele erfgoed te redden, heeft de familie Wijesooriya de taak op zich genomen om een ​​complete set van alle maskers te maken.

Onderweg naar onze volgende stop houden we even halt bij het groot standbeeld dat in memoriam werd geplaatst naar aanleiding van de tsnunami namelijk The Tsunami Honganji Viharaya. Dit Boeddhabeeld werd geopend op 26 december 2006 in Paraliya als een gedenkteken voor de meer dan 35.000 Sri Lankanen die op 26 december 2004 door de Tsunami zijn omgekomen. De hoogte van het standbeeld, namelijk 30 meter, is even hoog als de golf die over de kust kwam… Een herdenking aan het leed en de verschrikkelijke gebeurtenis dat de locals hier overkwam uit het niets. Je staat er echt wel bij stil.

We laten dit even bezinken en rijden door naar de typische paalvissers. De streek rond Koggala is onder andere bekend van de paalvissers die met puntige stokken vissen vangen terwijl ze op een hoge paal boven het zeewater hangen, een klein eindje van de kust. Deze werkwijze ontstond halverwege de twintigste eeuw maar door de verminderde opbrengsten hebben veel paalvissers dit beroep opgegeven, maar in Koggala laten verschillende (voormalige) vissers tegen betaling de techniek zien aan toeristen.

Na de lunch stoppen we nog even in Galle, de hoofdstad van de Zuidelijke Provincie. De havenstad heeft een aparte sfeer en stijl waar je even wordt meegenomen in de tijd met de kleine straatjes en prachtig uitzicht.

Wat we vooral meenemen van deze reis is dat Sri Lanka verschillende facetten heeft en dat we het jammer vinden dat we hier maar een klein deel van hebben gezien. Dat smaakt zeker naar meer!

Maar waar we zeker nog van zullen dromen zijn de prachtige zonsondergangen. We vergelijken deze graag per bestemming en geloof ons Sri Lanka heeft één van de mooiste zonsondergangen die we al hebben mogen zien. Een onvergetelijke vakantie!

Groetjes

Veerle, Dieter en Nelly

Ook een reis als deze beleven?

Tuk Tuk Taxi Sri Lanka

Mis geen nieuws, tips en reisaanbiedingen.

Ontdek onze inspiratiemagazines.

Op zoek naar reisideeën in de vorm van leuke reportages? Lees onze inspiratiemagazines. Misschien vind je wel jouw volgende droomreis.

Schenk vakantie cadeau. Geef onze waardebon.

Waardebon Event Travel Sterrebeek

De verschillende facetten van Sri Lanka

BEDANKT!

Zometeen krijg je een bevestigingsmail.

Je blijft nu als eerste op de hoogte van nieuwe reizen, leuke reisverhalen en andere interessante informatie.

We gebruiken cookies voor een betere klantenervaring en een makkelijker gebruik van deze site. Door verder te surfen op deze website ga je akkoord met het gebruik van deze cookies. Lees alle informatie.