PLF hier, PLF daar of toch niet?

Welke documenten wel of niet invullen bij het reizen? Event Travel Sterrebeek

In 't kort

De formulierenberg dat tegenwoordig hoort bij reizen begint af te slanken. En daar zijn we niet rouwig om! Wat is de laatste stand van zaken? Welk document moet ik nog wel of niet invullen? Een kleine samenvatting.

REISREGELS VANAF 11 MAART

De algemene verplichting om een Belgisch Passenger Locator Form (PLF) in te vullen vervalt. Het PLF is enkel nog verplicht voor wie met een vervoerder naar België reist vanuit een derde land dat niet op de witte lijst van de Europese Unie staat. Voor wie naar België reist en beschikt over één van de drie COVID-certificaten (vaccinatie, test of herstel) is er geen test- of quarantaineverplichting.

Wie in België woont, niet over één van de drie COVID-certificaten beschikt (vaccinatie, test of herstel) en reist vanuit een land met een ongunstige situatie, moet zich op dag 1 na aankomst laten testen (snelle antigeentest of PCR-test). Landen met een ongunstige situatie zijn o.m. donkerrode landen op de ECDC-kaart en derde landen die niet op de witte lijst van de Europese Unie staan.

Landen op de EU-lijst

Wanneer de epidemiologische situatie in een land goed genoeg is, kan de Raad dat land op de lijst zetten van landen van waaruit alle reizen mogelijk zijn. De vaccinatiestatus van reizigers is dan niet meer van belang. De volgende landen staan momenteel op de lijst:

 • Bahrein
 • Chili
 • China (maar alleen bij wederkerigheid)
 • Colombia
 • Indonesië
 • Koeweit
 • Nieuw-Zeeland
 • Peru
 • Qatar
 • Rwanda
 • Saudi-Arabië
 • Zuid-Korea
 • Verenigde Arabische Emiraten
 • Uruguay

Voor personen die komen uit landen of regio’s met een nieuwe zorgwekkende variant blijven de huidige de test- en quarantaineregels ongewijzigd. Er blijft een inreisverbod gelden voor niet-essentiële reizen van niet-EU-burgers die hun verblijfplaats hebben in een derde land dat niet op de witte lijst van de Europese Unie staat, tenzij ze over een vaccinatie- of herstelcertificaat beschikken.

Er blijft een inreisverbod gelden vanuit landen of regio’s met een nieuwe zorgwekkende variant (zone met heel hoog risico-VOC).

INREISVOORWAARDEN VAKANTIEBESTEMMINGEN

We geven je even de inreisvoorwaarden mee van de populairste vakantiebestemmingen. Reis je met Event Travel? Dan geven we je deze info voor jouw vakantie alvast mee met je reisdocumenten. Hierbij een overzicht:

1. Griekenland

Reizigers die Griekenland bezoeken, hoeven vanaf 15 maart geen Passenger Locator Form (PLF) meer in te vullen. De intrekking van het PLF vereenvoudigt de toelatingsprocedure voor reizigers, waarbij de nadruk komt te liggen op het controleren van vaccinatiecertificaten.

2. Spanje

 • Vaccin: Passagiers die volledig zijn ingeënt tegen het Covid-19 moeten in het bezit zijn van een bewijs dat zij ofwel 2 doses van een door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) of de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) goedgekeurd vaccin hebben ontvangen, ofwel 1 dosis van een vaccin dat niet door deze instanties is goedgekeurd, met een tweede dosis van een goedgekeurd vaccin gedurende ten minste 14 dagen voor de reis. Indien er sinds de laatste dosis meer dan 270 dagen zijn verstreken, moet uit het certificaat ook blijken dat de reiziger een herhalingsdosis heeft gekregen.

 •  Formulier: Passagiers moeten 48 uur voor vertrek het FCS-gezondheidscontroleformulier invullen en de gegenereerde QR-code digitaal overleggen of de QR-code op papier afdrukken. Passagiers die het formulier via de SpTH mobiele app invullen, ontvangen ook een e-mail die ze kunnen afdrukken. Papieren formulieren worden niet geaccepteerd. Het is verplicht om de QR-code voor het instappen en bij aankomst in Spanje te tonen.

 •  Test:Niet-gevaccineerde passagiers: Passagiers van 12 jaar en ouder moeten in het bezit zijn van een negatief resultaat van een nucleïnezuuramplificatietest (CRISPR, HAD, NEAR, RT-LAMP, RT-PCR, SDA, TMA) die binnen 72 uur voor aankomst is afgegeven, of een negatief resultaat van een snelle antigeentest die binnen 24 uur voor aankomst is getest.Gevaccineerde passagiers: Test is niet vereist voor passagiers van 12 jaar en ouder die volledig zijn ingeënt tegen Covid-19, mits zij in het bezit zijn van een vaccinatiebewijs waaruit blijkt dat zij ten minste 14 dagen en ten hoogste 270 dagen voor aankomst volledig zijn ingeënt, of een herhalingsdosis hebben gekregen.

  Andere vrijgestelde passagiers:

  1. passagiers die in het bezit zijn van een herstelcertificaat waaruit blijkt dat zij hersteld zijn van het Covid-19. Op het certificaat moet de datum van de eerste positieve test worden vermeld, die tussen 180 dagen en 11 dagen voor aankomst moet liggen;
  2. passagiers die reizen vanuit de volgende landen/regio’s die niet als risicoland worden beschouwd: China, Colombia, Hong Kong, Indonesië, Macau, Peru, Qatar, Rwanda, Saoedi-Arabië, Taiwan, Verenigde Arabische Emiraten;
  3. passagiers die in het bezit zijn van een digitaal Covid-certificaat van de EU;
  4. bemanningsleden; of
  5. passagiers op doorreis.

3. Egypte

 • Vaccin: Passagiers worden geacht volledig gevaccineerd te zijn tegen Covid-19 als zij in het bezit zijn van een vaccinatiebewijs, afgegeven door een erkend laboratorium, waaruit blijkt dat 2 weken zijn verstreken sinds de tweede dosis van een van de vaccins AstraZeneca, Moderna, Pfizer-BioNTech, Sinopharm, Sinovac of Sputnik, of 2 weken sinds de eerste dosis van het vaccin Johnson and Johnson.

  Het vaccincertificaat moet een QR-code bevatten. Certificaten zonder QR-code worden geaccepteerd als ze zijn goedgekeurd door een Egyptische ambassade.

 •  Test:

  Niet-gevaccineerde passagiers: Passagiers van 12 jaar en ouder moeten in het bezit zijn van een negatief resultaat van een PCR-test die binnen 72 uur voor vertrek is uitgevoerd, of van een negatief resultaat van een antigeentest die binnen 24 uur voor aankomst is uitgevoerd. Het testcertificaat moet een QR-code of een door het laboratorium afgegeven stempel bevatten, en het moet in het Engels, Arabisch of Frans zijn opgesteld. Digitale formaten van het testcertificaat worden niet geaccepteerd, met uitzondering van passagiers die uit Kameroen reizen. Bevestigingsbrieven waarin staat dat de passagier getest is, worden niet aanvaard. PCR-tests vervallen zodra passagiers deze gebruiken om buiten Egypte te reizen.

  Gevaccineerde passagiers: De test is niet vereist voor passagiers die in het bezit zijn van een bewijs dat zij volledig gevaccineerd zijn tegen Covid-19.

  Passagiers die in het bezit zijn van een bewijs van herstel van Covid-19 of die slechts één dosis van een tweedosisvaccin hebben ontvangen, moeten in het bezit zijn van een negatief PCR-testresultaat dat niet meer dan 72 uur voor vertrek is getest.

  Andere vrijgestelde passagiers:

  1. Egyptische onderdanen. Deze passagiers zullen bij aankomst op eigen kosten een antigeentest ondergaan, en zij moeten bij een positieve test 10 dagen in isolatie blijven;
  2. Passagiers die in het bezit zijn van een CDC-vaccinatiebewijs met een negatief PCR-testresultaat dat niet meer dan 72 uur voor vertrek is afgeleverd. Het testcertificaat moet een QR-code of een stempel bevatten die door het laboratorium in het Engels of Arabisch is afgegeven.  Een digitaal formaat van het testcertificaat wordt niet geaccepteerd;
  3. Passagiers op doorreis die de luchthaven van Caïro (CAI) niet verlaten; of
  4. Passagiers die rechtstreeks naar de internationale luchthaven van Sharm El Sheikh (SSH), de internationale luchthaven van Taba (TCP), de luchthaven van Hurghada (HRG) of de internationale luchthaven van Marsa Alam (RMF) vliegen. Passagiers die op de genoemde luchthavens aankomen zonder negatief resultaat van een PCR-test, moeten bij aankomst een PCR-test ondergaan op eigen kosten ($30 USD) en in quarantaine blijven tot zij een negatief resultaat hebben ontvangen.
 •  Formulier: Passagiers moeten voor vertrek een Gezondheidsverklaring  formulier invullen. Passagiers moeten een papieren versie van het ingevulde formulier bij zich hebben. Een formulier in digitaal formaat wordt niet geaccepteerd.

Mis geen nieuws, tips en reisaanbiedingen.

Cover Op Vakantie 2022

Ontdek onze inspiratiemagazines.

Op zoek naar reisideeën in de vorm van leuke reportages? Lees onze inspiratiemagazines. Misschien vind je wel jouw volgende droomreis.

Schenk vakantie cadeau. Geef onze waardebon.

Waardebon Event Travel Sterrebeek

PLF hier, PLF daar of toch niet?

We gebruiken cookies voor een betere klantenervaring en een makkelijker gebruik van deze site. Door verder te surfen op deze website ga je akkoord met het gebruik van deze cookies. Lees alle informatie.